Diverse nyttige artikler om smådyr

Tannhelse

Det er viktig å ikke overse tenner og munnhulen når man tar vare på hunden og kattens helse.  Skader, betennelser eller feilstilte tenner kan forårsake store smerter hos dyret som ofte kan være vanskelig å oppdage for eier. Vi anbefaler derfor at man undersøker hunden eller kattens munnhule og tenner regelmessig.  Det er fint om eier selv kan gjøre dette, men ta gjerne kontakt med dyreklinikken om du ønsker at vi skal hjelpe deg med dette eller om det er noe du lurer på.


Tannfelling:

Tannfellingen starter vanligvis når valpen er 3-6 måneder gammel. Det er viktig at man undersøker munnhulen ofte i denne perioden slik at en ser at de blivende tennene kommer ut der de skal. I en del tilfeller faller ikke melketennene ut til tross for at det kommer en blivende tann. Slik dobbelt tannsett ser en ofte hos små raser. Det er viktig at man oppdager disse retente melketennene tidlig da de kan føre til skader og feilstilling på de blivende tennene.


Tannstein:

Nesten alle hunder og katter vil i løpet av livet utvikle tannstein, noe som igjen kan føre til tannkjøttbetennelse, løsning av tenner pga. infeksjon, og i verste fall tannbyller.

Vårt mål er å utføre forebyggende tannbehandling, dvs. å fjerne tannstein og plakk før det fører til sykdom. Symptomer på dårlig tannhelse kan være dårlig ånde, vegring for å spise/tygge tørrfôr, dårlig appetitt, vekttap, eller mye smatting og sikling.

For å utføre en god tannbehandling må dyret bedøves/sederes.  I noen tilfeller må hunden/katten i full narkose. Vi overvåker dyret etter tannbehandlingen er utført. Er det behov for smertebehandling så vil dyret få dette. Tannstein fjernes med en ultralydmaskin som knuser og fjerner tannsteinen, deretter poleres tennene slik at overflaten blir glatt. Dette gjør at ny tannstein ikke fester seg så raskt.


Forebygging av tannsykdom 
Den aller beste måten å forebygge tannstein og tannsykdommer på, er å pusse tennene til dyret. Det må gjøres minimum 3 ganger i uken, men helst hver dag. Det er optimalt å starte med tannpuss allerede når dyret er ca 3 mnd gammelt, både for tilvenningens skyld og for tidlig forebygging av tannstein. En spesiell tannpasta laget for hund må brukes. Disse inneholder enzymer som bryter ned plakk og forebygger betennelse i tannkjøttet. Noen dyr tolererer tannpuss dårlig, vanligvis fordi det ikke har blitt gjort fra ung alder. Alternative måter å holde tennene rene på, er Hill’s t/d tørrfor, gnagebein eller griseører/tyggeflak av dyrehud. Alle disse produktene selges ved klinikken, spør gjerne en veterinær eller dyrepleieren vår om råd.

Veterinærvakta i Ål og Hol • 3570 Ål • Døgnvakt: 320 82400 • E-post: hallingvet@hotmail.com Design: Kreator  /  Bilder: Utforming  /Publisert med WideCMS